Nieuwe breuklijn onder Californië


san-adreas-breuk

Tienduizenden jaren lang maakte de zuidelijke regio van de Amerikaanse staat Californië iedere 175 tot 200 jaar een aardbeving mee met een kracht 7 of hoger. Maar nu wachten we al meer dan drie eeuwen op zo’n grote aardbeving. Waarom het nu zo lang duurt, is een raadsel. Maar nu lijkt er een antwoord te zijn. In de regio liggen niet één, maar twee grote breuklijnen in de bodem.

Onder de Salton Sea, een zoutmeer oostelijk van San Diego, is een forse breuk ontdekt. Dat is opmerkelijk, aangezien de staat in de loop der jaren door tientallen satellieten is gefotografeerd en geanalyseerd. Maar omdat de breuk onderwater loopt, is hij tot nu toe onontdekt gebleven. Geologen van het Scripps Institution of Oceanography hebben de scheur in de aarde met gespecialiseerde onderwaterapparatuur gevonden.

Dat verklaart een hoop. Want met twee breuken, kan de spanning in de ondergrond makkelijker worden afgevoerd. De beweging van de roemruchte San Andreasbreuk bouwt zich niet op tot catastrofale proporties, maar wordt gedeeltelijk opgeheven door de Salton Sea breuk. Die fungeert als een soort noodventiel.

Afgelopen maandag, terwijl geologen bezig waren de nieuw ontdekte breuklijn te bestuderen, vond daar een serie aardbevingen plaats met een gemiddelde kracht van 4 op de momentmagnitudeschaal. Dat zegt dat er in de San Andreasbreuk ook beweging plaatsvindt. De US Geological Survey heeft daarop de waakzaamheid voor een grote Californische beving verhoogd. De kans op een kracht 7 beving in zuidelijk Californië werd tot nu toe ingeschat op 1 op 7000, nu is de kans 1 op 100.

Mocht er daadwerkelijk een beving komen, dan is de nieuwe breuklijn een goede voorspeller gebleken.