Nieuwe botten van bier


Afval van bierbrouwers heeft nog een ander nut dan dienen als varkensvoeder. Je kunt het gebruiken als basismateriaal voor kunstbot en coating voor implantaten.

Het afval bevat namelijk dezelfde stoffen als bot: fosfor, calcium, silicium en magnesium. Het is veel goedkoper dan donorbot (niet zelden van een dierlijke afkomst) en synthetische botvervangers.

Na behandeling is bierafval stevig en poreus en kan het prima dienen als ondergrond waarop natuurlijk bot weer kan groeien. Andere mogelijke toepassingen zijn het bot helemaal vervangen en het afwerken van orthodontische prothese als implantaten. Voordeel is dat het om een natuurlijk en duurzaam product gaat.

Bier bestaat voornamelijk uit water, graan, hop en gist. Vaak worden er nog smaakstoffen aan toegevoegd. Bij het brouwen van bier blijft uiteindelijk een dikke pap van mout over. Dit heet bostel. Omdat bostel rijk is aan voedingsstoffen nemen veehouders het graag af als veevoer. Maar daar zullen ze binnenkort misschien wat anders op moeten bedenken.

Een internationale groep van onderzoekers onder Spaanse leiding heeft hierover gepubliceerd in RSC Advances, een vaktijdschrift voor chemici.