Nieuwe bloedtest vertelt hoe oud je gaat worden


grafsteen

Wil je weten wanneer je gaat sterven? Een nieuwe bloedtest kan met een nauwkeurigheid van ongeveer vijf jaar vaststellen hoeveel tijd je nog hebt op deze wereld. Een paar druppels bloed is genoeg om je houdbaarheid te bepalen. De test is ontwikkeld aan het Max-Planck-Institut voor Ouderdomsbiologie in Duitsland.

Om de algemene gezondheid van een persoon – en dus diens sterfterisico – te kunnen inschatten, gebruikten artsen tot nu toe een onderzoek naar bloeddruk en cholesterol. Ook zal een dokter willen weten of een patiënt rookt en of hij of zij te dik is. Maar een zeer exacte manier om tot een sterfdatum te komen, is dat niet.

De Duitse onderzoekers onderzochten liefst 44.000 mensen tussen 18 en 109 om tot een betere methode te komen. Daarvan stierven 5500 tijdens de onderzoeksperiode. Bij deze mensen en bij de levenden namen de onderzoekers bloed af en onderzochten dat op biomarkers. Dat zijn stoffen die het lichaam helpen om bijvoorbeeld infecties te bestrijden of de stofwisseling op gang te houden.

Veertien daarvan bleken belangrijk te zijn bij het sterfterisico. De verhouding tussen bloedsuiker, lactaat, lipide en ontstekingsbestrijders voorspelden het tijdstip van overlijden, in alle leeftijdsgroepen en bij zowel vrouwen als mannen. Vooral de leeftijdonafhankelijkheid van de resultaten is opmerkelijk. De dood bij ouderen voorspellen is niet zo moeilijk, maar test kan ook bij jongeren zien hoe oud ze zullen worden.

Het levert de ethische vraag op of je patiënten wel moet vertellen dat ze tussen de zestig en vijfenzestig zullen worden. Ook kan het voor verzekeraars aantrekkelijk zijn om mensen met bepaalde biomarkers te gaan weigeren. De onderzoekers zelf vinden dat er eerst een discussie over deze zaken moet komen, voor ze hun vinding commercieel beschikbaar stellen.

(Nature Communications)