Nieuwe aandoening: Trump Angststoornis


angststoornis

Het dikke boek waarin alle psychologische en psychiatrische aandoeningen in staan, kan bij het oud papier. De wereld is namelijk een nieuw syndroom rijker. De Trump Angststoornis is echt, zo beweren steeds meer Amerikaanse psychologen. Mensen zijn oprecht bang dat president Trump de wereld zal vernietigen.

Uitvinder van de – nog niet officiële – term is het D.C. Counselling and Psychotherapy Center in Washington, een groot centrum voor psychische hulp. Daar krijgen ze steeds meer patiënten die erg zenuwachtig zijn door Trump en zijn strijd met de hele wereld. Ze noemen de uitwerking van Trump op sommige mensen ‘desoriënterend’.

Het probleem voor veel Amerikanen is dat Trump zich op allerlei vlakken in hun ogen negatief laat gelden. Het moddergooien via Twitter met Iran, de handelsoorlog met China, de nieuwe zeer rechtse opperrechters die hij benoemt. En het vervelende stemmetje in je achterhoofd dat fluistert dat uiteindelijk Poetin achter de schermen aan de touwtjes van de president trekt.

Ook mensen die Trump steunen, hebben in toenemende mate een angststoornis. Ze voelen zich vaak sociaal geïsoleerd, omdat ze door de rest van de VS met de nek worden aangekeken. Elke dag lijkt hun held bovendien een nieuw schandaal aan zijn broek te hebben, nu over het verhaal of hij wel of niet het woord ‘nigger’ zou hebben gebruikt. Ook voelen zij zich onzeker omdat ze Trumps beleid wel steunen, maar zijn tactiek niet altijd even prettig vinden.

De symptomen bestaan uit een verlies van controle en hulpeloosheid, tobben over wat er in het land gebeurt en buitensporig veel tijd doorbrengen op sociale media.