Nieuwe aandoening: onedirectionitis


One Direction

De band One Direction heeft medische geschiedenis geschreven. Een meisjes dat naar een van hun concerten ging was zo enthousiast aan het meebrullen met de muziek dat ze een pneumothorax of klaplong kreeg. De fan in kwestie werd in de Amerikaanse stad Houston binnengebracht bij de Eerste Hulp met klachten van kortademigheid. Verder had ze nergens last van.

Dat verbaasde de artsen, aangezien klaplongen meestal het gevolg zijn van een ongeluk, waarbij de patiënt ook andere klachten heeft. Pas toen ze een praatje maakten met de jongedame, kwamen ze er achter dat ze de avond daarvoor naar een concert van One Direction was geweest. Daar had ze heel hard meegezongen met de nummers van de Iers-Britse formatie.

Het werd nog vreemder toen de artsen in haar lichaam een krakend geluid hoorden. Dat werd harder als ze op haar huid drukken. Dat is een aandoening die bekend staat als crepitus. Het betekent dat lucht met zo veel kracht in het lichaam terecht is gekomen, dat het door het longweefsel heen in gegaan en onder de huid terechtkomt. Door op de huid te drukken, beginnen de bellen te kraken.

Volgens de artsen is het ongelooflijk zeldzaam dat een patiënt dit zichzelf kan aandoen. Ze schreven er zelfs een artikel over voor het vakblad The Journal of Emergency Medicine. Zo weten wij er nu ook over. Suggestie voor een naam: onedirectionitis. In het artikel is ook te lezen dat de fan niets heeft overgehouden aan haar avondje boy band. Op een CT-scan waren geen interne verwondingen te zien. De lucht werd met een holle naald verwijderd.