Nieuwe aandoening: de tekstnek


Na de tennisarm, de voetbalknie en de muisarm heeft de mens een nieuwe aandoening te vrezen: de tekstnek. Bedankt smartphone. De nieuwste manier om jezelf een pijnlijk lichaamsdeel te geven is namelijk te danken aan onze voorliefde om constant met onze neuzen op onze telefoons te hangen. Dat is funest voor de nek.

De moderne mens brengt per dag twee tot zes uur door met het hoofd naar voren geknikt om op de smartphone te kijken. Dat betekent dat de nek onder grote druk komt te staan. Bij een kleine knik bedraagt die extra druk al 18 kilo, bij een flinke knik bijna 30. Nekspieren, pezen en botten moeten die extra druk opvangen.

Deze getallen zijn afkomstig uit een onderzoek van de gespecialiseerde kliniek New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine. Daar zien ze de gevolgen van de 700 tot 1400 uur geknakt zijn per jaar: zere nekken en beknelde zenuwen. De New Yorkers schrijven daarover in het medische vakblad The Journal of Occupational Health Psychology.

Hun advies: knik niet te veel. Lees e-mail en andere teksten op je telefoon het liefste in een ontspannen positie. Vermijd het werken met de telefoon op straat of in het openbaar vervoer. En als je baas bent, maak je personeel bewust dat ze nog langer mee moeten dan vandaag. Ze hoeven niet gelijk op ieder bericht te reageren.