Nieuw ziekenhuis binnen weken smerig


ziekenhuis

In een ziekenhuis is er om gezond te worden. Maar het is vaak een verzamelplaats van bacteriën, die gevaarlijk kunnen zijn voor verzwakte patiënten. Amerikaanse onderzoekers hebben nu gezien hoe bacteriën zich verspreiden in een gloednieuw ziekenhuis: snel en efficiënt.

Het nieuwe Center for Care and Discovery (foto) werd in 2013 geopend door de Universiteit van Chicago. De onderzoekers vonden daar de ideale omstandigheden om onderzoek te doen: ze konden al twee maanden vóór de opening van de kliniek beginnen met hun onderzoeken. De wetenschappers namen voor en na de opening, in een periode van twaalf maanden, meer dan 10.000 monsters. Onder andere in tien patiëntenkamers, een afdeling voor kankerpatiënten en in een ruimte waar mensen worden voorbereid op een operatie.

De biologen namen bovendien uitstrijkjes van de handen, van de neus en de oksels van patiënten, alsmede van de oppervlakken die ze waarschijnlijk hadden aangeraakt. Ook het verplegend personeel werd grondig onderzocht.

Voorafgaand aan de opening werd een relatief kleine hoeveelheid bacteriën gevonden. Toen de patiënten, artsen en verpleegkundigen begonnen te werken, steeg de hoeveelheid bacteriën echter explosief. Artsen en patiënten bleken vooral corynebacteriën, stafylokokken en streptokokken mee te nemen op hun huid. De opname van iedere nieuwe patiënt veranderde ook de samenstelling van de bacteriën in zijn kamer. Ook het personeel begon al snel bacteriën van huis mee te nemen en onder elkaar te verspreiden.

Al snel was het bijna steriele ziekenhuis een bron van infecties, schrijven de onderzoekers in het vakblad Science Translational Medicine. Binnen enkele werken waren ook de eerste gevaarlijk bacteriën aanwezig, zoals de gevreesde MRSa, of ziekenhuisbacterie. Deze ziekteverwekkers zijn resistent tegen antibiotica kunnen dodelijke infecties veroorzaken.

Conclusie? Hoe voorzichtig en schoon je ook bent als ziekenhuis, je houdt bacteriën niet tegen. Ze wandelen op je patiënten en personeel de voordeur binnen en nemen al snel je hele gebouw in bezit.