Nieuw wapen tegen orkanen


Orkanen zijn vooral voor het Amerikaanse continent jaar na jaar weer een verschrikking. Ieder jaar rond september warmt het zeewater van de Atlantische Oceaan vochtige lucht rond de Evenaar op en transporteert de luchtmassa richting het Caribisch Gebied en het zuiden van de Verenigde Staten (zie foto). Vrijwel elk jaar vallen daar doden bij.

Een professor aan de Amerikaanse Stanford universiteit zegt de oplossing te hebben: windturbines. Door die op strategische plaatsen op de oceaan te plaatsen, zouden orkanen in kracht afnemen en daardoor minder schade aanrichten op het vaste land. Als bonus wordt er behoorlijk wat stroom opgewekt. In het vakblad Scientific American rekent Mark Jacobson voor dat 78.000 turbines op een oppervlak zo groot als Frankrijk de wind behoorlijk zouden laten afnemen.

Volgens Jacobson zou zijn oplossing een orkaan als Katrina met 80 procent kunnen laten afnemen. Topsnelheden van de winden gaan drastisch naar beneden. De energie van de storm zou in de vorm van elektriciteit aan de VS worden geleverd. Daardoor is zijn plan ook kostenneutraal – na verloop van tijd. De opbrengst van de stroom betaalt de rekening voor het opzetten van de turbines.

Gek genoeg heeft de VS momenteel nog geen enkel turbinepark op zee. In tegenstelling tot Europa waar grote delen Noordzee zijn volgebouwd. In de VS leeft de grote angst dat molens op zee omver zouden worden geblazen. Volgens Jacobson kunnen stevige turbines tegen een stootje.