Nieuw: schamen voor je stem


Schamen voor je stem

Wat heb je gestemd gisteren? Als we een beetje zijn als de Amerikanen, dan hebben nogal wat mensen gisteren het hokje van Forum voor Democratie of PVV ingekleurd, maar durven ze daar niet voor uit te komen. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor GroenLinks. Mensen schamen zich steeds vaker voor hun stem.

Uit een recente van Columbia Business School blijkt dat vooral nogal wat mensen die voor Donald Trump stemden, zich daar eigenlijk een beetje voor schaamden. Iets meer dan de helft van zijn stemmers hield hun keuze geheim voor familie en vrienden. Bij tegenstanders Clinton was dat een kwart.

Daarbij speelt een rol dat Trump in zijn uitspraken nogal bot was over vrouwen. Zijn beruchtste uitspraak is dat je ze gewoon in het kruis moet grijpen. Vooral dat stoorde mensen die het politiek met Trump eens waren. Net als wellicht de stemmers voor een zekere Nederlandse politicus, die zegt dat vrouwen niet excelleren, ‘nee’ zeggen als ze ‘ja’ willen en opgewonden raken van ‘nietsontziende mannelijkheid‘.

Het onderzoek, onder duizend Amerikaanse stemmers, toont aan dat mensen die voor Trump stemmen, geen zin hebben in confrontaties en oeverloze discussies. Ze willen zelf niet bekend staan als vrouwonvriendelijk. Clinton-stemmers voelden vaak juist frustratie tijdens discussies, ze hadden moeite met de soms weinig subtiele politieke voorstellen van Trump, de man die nu dreigt Iran van de kaart te vegen.

Dit soort schaamte maakt het veel moeilijker om verkiezingen te voorspellen. Clinton had een kans van 95 procent om te winnen, zeiden veel gespecialiseerde bureau’s. Alleen onderzoekers die naar activiteit op social media keken, wisten de verkiezingen correct te voorspellen.