Nieuw: salmonella tegen kanker


salmonella

Amerikaanse onderzoekers konden wel eens een belangrijke stap hebben genomen in de strijd tegen kanker. Ze hebben een methode ontdekt om de salmonella bacterie in te zetten tegen tumoren. Die schrompelen daardoor in elkaar. In het laboratorium lukt het al om op die manier kanker te bestrijden. Nu nog in het echt.

De microbiologen van de University of California hebben het genoom van salmonella aangepast, door de bacterie een soort zelfvernietigingsmechanisme te geven. De bacterie produceert daardoor een eiwit genaamd AHL, dat zich verspreid in een tumor tussen de cellen van een bacteriële kolonie. Bereikt de AHL-concentratie een bepaalde grens, dan begint het de bacteriën zelf op te lossen.

Op dat moment komt, dankzij de genetische modificatie, een tweede stof vrij, die tumorcellen doodt.

De nieuwe vinding is eerst in de reageerbuis getest. Het bleek goed te werken, alleen was het met deze methode niet mogelijk om de complete tumor te doden. Door verschillende soorten gemodificeerde bacteriën te gebruiken, ging het al een stuk beter. Dat was helemaal zo toen bij muizen deze therapie werd gecombineerd met chemo. De muizen kregen daardoor een 50 procent langere levensverwachting.

De therapie is tot nu toe uitgeprobeerd op darm- en levertumoren. In beide gevallen was het zeer effectief – bij muizen. De volgende stap moet zijn om de eerste mensen hiermee te behandelen. Dat gaat de komende tijd gebeuren. De vraag is of daarmee dezelfde resultaten worden geboekt, schrijven de onderzoekers in Nature, het blad waarin hun onderzoek is afgedrukt.

Interessant zijn ook de reactie op het stuk in het wetenschappelijke vakblad. Een collega van de Johns Hopkins University School of Medicine (VS) stelt daarin dat deze methode van ziektebestrijding niet beperkt hoeft te blijven tot tumoren. Hij ziet gemodificeerde salmonella bacteriën als de ideale bezorgers van medicijnen die op een specifieke plek in het lichaam moeten werken. Hij noemt deze geherprogrammeerde ziekteverwekkers de ‘drones’ van het menselijk lichaam. Ze gaan naar de plek waar ze moeten zijn.