Record: Parijs in 26 gigapixels


Het project ‘Paris 26 Gigapixels’ heeft een foto van Parijs opgeleverd die is samengesteld uit ruim 2.000 losse foto’s. Het is de grootste samengestelde panorama-foto tot nu toe.

De fotografen moesten 16 maanden wachten tot alle omstandigheden klopten om de foto’s te maken. Op 8 september 2009 lukte het; het fotograferen zelf duurde ongeveer vijf uur. De foto’s van Parijs naadloos aan elkaar plakken was een ingewikkeld proces.

eiffel

De foto bestaat uit 26,8 miljard pixels. Ter vergelijking: het plaatje van het topje van de Eiffeltoren hierboven (een detail uit het panorama) is maar 297 bij 300 pixels. Het orgineel is zo groot dat hij haarscherp afgedrukt zou kunnen worden op een poster van 600 vierkante meter.

Met die beeldresolutie is de foto op dit moment de grootste panorama-foto ooit gemaakt. Dat record was voorheen in handen van Dresden en ‘Harlem 13 Gigapixels‘. De makers verwachten dat dit nieuwe record wel weer snel verbroken zal worden.

Het resultaat is een prachtig panorama waarop je heel ver kunt inzoomen op bekende monumenten als de Eiffeltoren en de Notre Dame.
Probeer het zelf op: http://www.paris-26-gigapixels.com.