Nieuw onderzoeksterrein: housepartyarcheologie


De wetenschap heeft er een nieuwe loot aan de stam bij: housepartyarcheologie. Archeologen van de universiteiten van Cottbus (Duitsland) en York (GB) gaan archeologische methodes gebruiken om de house scene van Berlijn in kaart te brengen. De archeologen gaan vooral house feesten in het niemandsland tussen de voormalige stadshelften Oost- en West-Berlijn van begin jaren negentig onderzoeken.

Dat meldt het blad Die Zeit. De archeologen gebruiken dezelfde methodes als bij de neolithische plek Stonehenge in Engeland, waar lang voor onze jaartelling grote feesten werden gegeven tijdens de midzomerse zonnewende. De onderzoeksvragen gaan vooral over wie er in het niemandsland feest vierde en hoe dat ging.

Het grote probleem is dat er na afloop van de feesten flink is gebouwd in het gebied. Er zijn dus niet veel aanwijzingen meer te vinden. Het onderzoek zal zich dan ook concentreren op locaties die er nog wel zijn, zoals de voormalige club Tresor, open van 1991 tot 2005. Volgens de archeologen hebben housepartybezoekers veel weg van nomaden, die van plek naar plek trekken, constant op zoek naar de beste feesten. Ook dat aspect willen ze onderzoeken.

Zogenoemde recente of contemporaine archeologie is een trend van de laatste paar jaren. In de Verenigde Staten werden locaties van hippie communes uit de jaren zestig afgegraven. Ook worden voormalige vuilnisbelten uit de jaren zeventig nageplozen. Een voorbeeld van contemporaine archeologie in Nederland is het doen van opgravingen in voormalige concentratiekampen.