Nieuw! Mens met snorharen


Een team van Israëlische wetenschappers probeert de menselijke anatomie te verbeteren door mensen snorharen te geven. Alleen zitten die niet onder de neus, maar op de uiteinden van vingers. Het grote voorbeeld voor de Israëliërs zijn ratten, die hun lange snorharen snel heen en weer bewegen om objecten in de buurt te voelen. Kunnen mensen – blinden bijvoorbeeld – dat ook leren?

De opzet van het snorhaarexperiment. Beeld: Ehud Ahissar.

Het antwoord, na de eerste experimenten met 30 centimeter plastic snorharen, is een volmondig ja. Proefpersonen moesten met hun snorharen geblindeerd in een kamer gaan zitten. Links en rechts van de proefpersonen stonden twee paaltjes. Ze moesten met hun snorharen voelen welke het meest naar voren stond. De eerste dag lukte dat tot een afstandsverschil tussen de paaltjes van 8 centimeter. Toen dezelfde proefpersonen de volgende dag terugkeerden in het laboratorium, waren ze echter in staat om een afstandsverschil van 3 centimeter waar te nemen.

Daaruit concluderen de onderzoekers dat mensen voelen via snorharen kunnen leren. Ze willen de snorharen perfectioneren voor gebruik door blinden, zo schrijven ze in Neuroscience, het vakblad waarin ze hun onderzoek presenteren.

Follow Faqtman on Twitter