Nieuw: lekkere en gezonde pizza


Pizza’s zijn lekker, maar ongezond. Door de bodem van witte bloem, het vette vlees en de dikke laag kaas zijn het regelrechte calorieënbommen. En echt veel vitamientjes zitten er ook niet in het dunne laagje tomatensaus en die drie champignons. Voedingswetenschapper en pizzaliefhebber Mike Lean van de universiteit van Glasgow heeft uit frustratie een gezonde variant ontwikkeld.

Foto: Flickr.com/The Eggplant

Professor Mike Lean vindt dat supermarkten en restaurants hun verantwoordelijkheid niet nemen als het aankomt op voedingswaarde. Hij vertelt de BBC : “We hebben de vijf meest verkochte kant-en-klaar maaltijden in Schotland onderzocht en ontdekten dat ze hopeloos ongezond zijn. Ze bevatten evenveel of zelfs meer zout en verzadigde vetten dan een mens op een dag binnen mag krijgen. Niemand heeft hier over nagedacht.”

Maar Lean dus wel. Hij zocht contact met zakenman Donnie Maclean die wel brood zag in zijn plannen en samen begonnen ze te experimenteren. Een pizza wordt al gezonder wanneer er minder vlees en kaas en meer groenten op liggen. En – wat minder voor de hand ligt – als het zout in de korst wordt vervangen door zeewier. Maclean: “Zeewier smaakt even goed, maar brengt het sodiumniveau negentig procent naar beneden en zorgt voor extra vitaminen. En paprika in de tomatensaus zorgt voor extra vitamine C.”

Zakenman Maclean is al begonnen met de verkoop van de pizza’s en denkt dat ze binnenkort al in de eerste Engelse supermarkten zullen verschijnen. Professor Lean probeert hun pizza ondertussen niet alleen aantrekkelijker te maken voor de gezondheid, maar ook voor de portemonnee. De eerste pizza’s waren te duur, maar de mannen hebben de prijs gelijk kunnen krijgen aan die van een verse pizza uit het koelvak.

Wanneer de Italiaanse schijven in de supermarkt liggen, is het werk van het duo nog niet afgelopen. Hierna willen ze verder met de ontwikkeling van gezonde curry en ‘fish and chips’.

Follow Faqtman on Twitter