Nieuw kankermedicijn stimuleert kanker


overgestimuleerde cellen

Het lijkt een gekke tegenstrijdigheid, maar een nieuw medicijn bestrijdt kanker door het te stimuleren. Aan de Texaanse universiteit Baylor is ontdekt dat als je eiwitten stimuleert die een tumor laten groeien, ze zo kankerverwekkend worden, dat ze in de stress schieten. De stimulatie put de eiwitten uit, waardoor een tumor in grootte afneemt.

Een van de grootste problemen bij kanker is dat het niet beperkt blijft tot één plek, maar via uitzaaiingen in het hele lichaam terecht komt. Dat gebeurt onder andere via steroid receptor coactivators (SRCs), eiwitten die gewone cellen veranderen in kankercellen. Veel onderzoek is de laatste tien jaar gericht op het bestrijden van deze SRCs. Maar de medici van Baylor bedachten dat je deze eiwitten juist moest doldraaien.

Door de aanmaak van deze eiwitten te stimuleren, kunnen kankercellen ze niet meer goed aanmaken en beginnen mismaakte eiwitten zich op te hopen rond kankercellen (foto). Die raken daardoor beschadigd en nemen in omvang af.

Dit vreemde mechanisme werkt al in muizen die menselijke kanker hebben gekregen. Voor deze technologie in mensen toegepast kan worden, duurt echter nog even. Eerst moet het mechanisme van de overstimulering beter worden begrepen, zodat zeer gerichte medicijnen kunnen worden ontworpen, schrijven de onderzoekers in het blad Cancer Cell.