Nieuw haargroeimiddel veelbelovend


JAK-remmers

Een volle kop gezond haar is een van de grootste schoonheidsidealen in onze samenleving. Haaruitval is een gesel waaraan vooral mannen zijn blootgesteld. Amerikaanse onderzoekers melden nu een nieuw haargroeimiddel om dit stigma te bestrijden. Ze kunnen haar weer laten groeien.

Gemiddeld verliest een mens 70 tot 100 hoofdharen per dag. Dit is voor onze medemensen niet zichtbaar, omdat de haarwortel en de haarfollikels ervoor te zorgen dat de haren voortdurend worden vervangen en weer terug groeien. Een haarzakje produceert niet constant haar, actieve groei en rustfases wisselen zich af.

Zelfs wanneer mensen met ernstige en zichtbare haaruitval te kampen krijgen, gaat deze cyclus in principe door. Afhankelijk van de oorzaak van het verlies, zijn de groeifasen echter zo sterk verminderd dat de haren nauwelijks zichtbaar zijn. Andere haarfollikels blijven permanent in de rustfase, er groeit geen haar.

Verantwoordelijk voor deze verstoring van de cyclus is een groep enzymen, genaamd Janus kinases (JAK), die de groeifasen reguleren. Wetenschappers van Columbia University Medical Center hebben nu een stof ontdekt die de werking van de JAKs afremt. Dat middel is met succes toegepast op muizen die menselijke hoofdhuid getransplanteerd hadden gekregen.

Op de foto rechts twee muizen die JAK-remmers toegediend kregen, links een controlemuis. De JAK-remmer zorgt dat de haarzakjes niet meer worden gestoord bij het groeien. Het resultaat is dikker en donkerder haar op kale muizen. De normale groei cyclus wordt door het haargroeimiddel weer geactiveerd.

Dat gaat verbazingwekkend snel en op de totale scalp, niet hier en daar een plukje, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Science Advances. Ze willen nu op mensen gaan testen.