Nieuw fenomeen: slaap-sms’en


Na slaapwandelaars zijn er nu ook slaapsms’ers. Zonder het te weten sturen ze ’s nachts rare berichten aan vrienden en familie.

De volgende keer dat je na een avond zwaar stappen ‘s ochtends ontdekt dat je een vreemd smsje hebt verstuurd, heb je een goed excuus: je deed het in je slaap. Na slaapwandelaars bestaan er volgens Australische slaapspecialisten nu ook slaapsms’ers.

Foto: Flickr

Slaapspecialist David Cunnington van het Centrum voor Slaapstoornissen in Melbourne komt in zijn praktijk mensen tegen die in hun slaap naar hun mobieltje grijpen en vrienden of familie een berichtje sturen. Maar volgens Cunnington is het verschijnsel wel zeldzaam. Er is nog geen onderzoek naar gedaan.

Wat vaker voorkomt en wel is onderzocht, zijn mensen die al slapende achter hun computer kruipen en e-mails versturen. Amerikaanse onderzoekers bestudeerden in 2008 een 44-jarige vrouw die in haar slaap e-mails aan collega’s verstuurde.

Slaap-sms’en en slaap-emailen zou veroorzaakt worden door stress. Het treft volgens Cunnington vooral mensen die het gevoel hebben dat ze altijd bereikbaar moeten zijn, ook ’s nachts. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel bleek eerder dat er bij jongeren een verband bestaat tussen slaapgebrek en vlak voor het slapen gaan nog sms’en of mailen. Cunnington adviseert mensen om hun mobiele telefoon ’s nachts uit te zetten.

Follow Faqtman on Twitter