Nieuw eiland voor het eerst bezocht


Inwoners van het eilandrijk Tonga (Stille Oceaan) zijn voor het eerst op een nieuw vulkanisch eiland geweest dat afgelopen maand werd gevormd. Hunga Ha’apai heet het nieuwste stukje land en het is prachtig, maar nog steeds zeer gevaarlijk. Het nieuwe land begon zich halverwege december te vormen toen een onderzeese vulkaan uitbarstte. Eind december stak het voor het eerst boven de zee uit.

Ondertussen is het voldoende afgekoeld voor een bezoek. Een delegatie van Tonga is naar het nieuwe eiland geweest en weet te melden dat het hoogste punt 100 meter boven het wateroppervlak uitsteekt. Het eiland meet 1,8 bij 1,5 kilometer en is nog helemaal onbegroeid. Hier en daar is het oppervlak nog instabiel en het ruikt overal naar rotte eieren – zwavel.

De bezoekers konden bovendien niet lang blijven, want Hunga Ha’apai is nog zo heet dat een mens er snel last krijgt van uitdroging en smeltende schoenzolen. Volgens de bezoekers, die verslag deden van hun tocht in de krant Matangi, is het oppervlak zeer rotsachtig en desolaat.

Of het een permanent eiland is, moet nog blijken. Soms verdwijnen dit soort vulkanische eilanden zo snel als ze zijn verschenen.