Nieuw deeltje gevonden: Pentaquark


pentaquark

Wetenschappers van de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN) hebben een hoogst ongewone toestand van de materie aangetoond. De nieuwe combinatie bestaat uit vijf elementaire deeltjes en heet Pentaquark.

Deze ontdekking is niet de eerste keer dat dit deeltje is gevonden. In 2003, dachten Japanse wetenschappers de Pentaquark te hebben waargenomen. Russische wetenschappers dachten al in de jaren ’90 dat deze exotische combinatie van quarks theoretisch mogelijk was onder bepaalde omstandigheden. De bevestiging dat de Pentaquark bestaat, bleef echter uit. Tijdens metingen in de Amerikaanse Thomas Jefferson National Accelerator in 2005 konden de resultaten niet worden gereproduceerd.

En zonder bevestiging van een tweede bron bestaat iets – wetenschappelijk gezien – eigenlijk nog niet.

Tot nu. Bij het doorvlooien van data van de CERN deeltjesversneller is de Pentaquark opnieuw waargenomen. Niet direct, maar het is aannemelijk dat het er was. De statistische nauwkeurigheid van het bewijs (Negen Sigma) is zo hoog dat twijfels worden uitgesloten, aldus CERN.

De fysische eigenschappen van het nieuwe, zeer kortstondige deeltje zijn redelijk spectaculair. Met een massa van 4,38-4,45 giga-elektronvolt, is het meer dan vier keer zo zwaar als een proton.

De Pentaquark is niet alleen een nieuw deeltje, het vertegenwoordigt een nieuwe staat van materie. Zoals CERN op de eigen site schrijft: Het staat voor een manier om quarks, de fundamentele bouwstenen van gewone protonen en neutronen, te verenigen in een patroon dat nog nooit eerder is geobserveerd. De studie van zijn eigenschappen doet ons beter begrijpen hoe gewone materie, de protonen en neutronen waaruit we allemaal bestaan, samengesteld is.