Nieuw! : blauwe ogen


Mensen met blauwe ogen moeten het haast wel goed met elkaar kunnen vinden. Ze zijn immers allemaal één grote familie.

1619114164_72440bd543

Een team van Deense wetenschappers heeft ontdekt dat mensen met blauwe ogen allemaal dezelfde voorouder hebben. En nog niet eens zo heel erg lang geleden zijn ze daarmee een beetje familie van elkaar geworden. Wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen vonden de genetische mutatie die voor die mooie blauwe ogen zorgt. Deze mutatie vond 6000 tot 10000 jaar geleden plaats. In die tijd had iedereen bruine ogen en kwamen blauwe ogen gewoon niet voor.

De mutatie van de zogenoemde OCA2-gen in de chromosomen zorgde ervoor dat er in de genen een soort schakelaar werd omgezet en bruine ogen niet meer gemaakt konden worden. Deze gen is namelijk medeverantwoordelijk voor de productie van melanine, het pigment dat voor kleur in onze ogen zorgt.

Deze ´genetische schakelaar´ werd niet helemaal omgezet. Hierdoor kon nog een beetje melanine naar naar de iris stromen waardoor de lichtere kleur blauw in het oog ontstond. Was de OCA2 -gen helemaal uitgeschakeld dan waren we nu allemaal albino´s geweest.

3107458109_eb549e4b04

Eiberg, de wetenschapper die aan het hoofd stond van het onderzoeksteam, keek naar DNA uit de mitochondriën. Dit zijn de onderdelen van cellen die zorgen voor de energie die de cellen nodig hebben. Hij vergeleek daarbij DNA van mitochondriën in Jordanië, Turkije en Denemarken. Het genetische materiaal dat Eiberg daarbij gebruikte was allemaal van vrouwen waardoor het hem hielp moederlijke lijnen door de geschiedenis te ontdekken. De wetenschappers concludeerden dat zowel Jordaniërs als Denen allemaal aan dezelfde voorvader hun blauwe ogen te danken hebben.

De mutatie regelt dus de hoeveelheid melanine in de iris, hoe meer, hoe donkerder de ogen. Kleuren van de ogen kunnen hierdoor variëren van bruin tot groen. Mensen met bruine ogen hebben niet altijd dezelfde hoeveelheid melanine in hun ogen. Blauwe ogen komen bijna altijd door een gelijke hoeveelheid melanine. Eiberg ontdekte in een groep van 800 proefpersonen slechts 1 persoon met blauwe ogen die niet dezelfde hoeveelheid melanine had. Die had dan ook een bruin vlekje in zijn oog.

Voor Hawks, een onderzoeker in de VS die voor Eibergen en zijn team ook naar het onderzoek heeft gekeken blijft met een vraag zitten: “Waarom liep er 10 000 jaar geleden niemand op de aarde rond met blauwe ogen en waarom heeft 20 tot 40 procent van de Europeanen nu blauwe ogen? Het blauwe gen zorgt er schijnbaar voor dat er meer kinderen op de wereld gezet worden. Mensen met blauwe ogen zijn schijnbaar populair.”

Foto’s: Flickr en Flickr.