Nieuw bewijs: leven kwam uit ruimte


Hoe ontstond het eerste leven op aarde? Er is een theorie dat het uit de ruimte kwam. Dat is mogelijk, weten we nu.

De aarde was niet altijd de aardige, bewoonbare planeet die het vandaag de dag is. Toen onze planeet nog niet zo lang bestond, was het een barre en gevaarlijke wereld met weinig zuurstof en veel vulkanen. Nauwelijks een plek waar je zou verwachten dat leven ontstaat. Toch is dat precies wat er is gebeurd, en nog vrij plotseling ook.

Zijn we zo naar aarde gekomen?

Vandaar dat wetenschappers al een tijdje vermoeden dat het leven wel eens uit de ruimte kan komen. Zijn onze zeer verre voorvaderen via asteroïden naar aarde gekomen? De theorie is leuk en aardig, maar niemand weet of een asteroïde die op aarde inslaat in staat is om organische verbindingen door te geven. Is de schok van de inslag niet te groot?

Nasa heeft het bombardement van 3,8 miljard jaar geleden daarom maar overgedaan. In het laboratorium en op kleine schaal, dat wel. Met gaspistolen werden stenen kogels met 35.000 kilometer per uur op een oppervlak afgeschoten. De kogels bevatten aminozuren, de ruwe ‘bouwstenen’ waaruit eiwitten kunnen ontstaan. Alle leven op aarde bestaat uit eiwitten. Ongeveer zo moet leven naar aarde zijn gekomen.

Wat blijkt? De aminozuren overleven de inslag. De theorie dat we allemaal via een ruimtereis hierheen zijn gekomen is in ieder geval mogelijk. Of de theorie klopt is hiermee nog niet bewezen. Of dat ooit gebeurd is moeilijk te zeggen.

Het onderzoek is gedaan aan het NASA/Ames Research Center, in Moffett Field, Verenigde Staten.

Follow Faqtman on Twitter