Nieuw: afvallen met de vetpleister


vetpleister

Amerikaanse onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd om dikke muizen te laten afslanken door middel van een pleister met een medicijn daarop. De pleister bevat microscopisch kleine puntjes die pijnloos door de huid prikken en het medicijn daar afleveren waar het probleem zit, een vet kwab bijvoorbeeld. Die lost in de weken daarna op. De wetenschappers denken dat het bij mensen ook gaat werken.

De vinding van Columbia University brengt twee medicijnen in het lichaam, rosiglitazone en CL316243. Beide stoffen brengen een transformatie van vetten op gang op de plekken waar ze worden ingebracht. Het beruchte witte vet wordt veranderd in bruin vet.

Bruin vet is het soort dat pasgeboren baby’s veel hebben. Het is door het lichaam makkelijk te verbranden en om te zetten in energie en het reguleert hun lichaamstemperatuur. Als mensen opgroeien, verdwijnt veel van het bruine vet en wordt overtollige energie opgeslagen in wit vet. Dat is veel moeilijker te verbranden en daarmee hardnekkiger.

Veel onderzoek de afgelopen jaren is gedaan naar manieren om wit vet weer bruin te maken. Daar zijn verschillende stoffen voor ontwikkeld. Het probleem is echter vooral de bezorging van medicijnen op plekken waar ze nodig zijn. Een pil die via de mond wordt ingenomen, bereikt de probleemgebieden niet. Vandaar dat deze onderzoekers het hebben geprobeerd met toediening via de huid. Dat hebben ze eerst geprobeerd bij muizen die zijn geteeld om dik te zijn.

Binnen drie weken vertoonden ze een vetreductie van 20 procent, terwijl ook hun bloedsuikerspiegel veel gezonder was geworden. Bijwerkingen konden de onderzoekers niet ontdekken. Ze willen blijven experimenteren om te zien of ze de reductie nog wat kunnen opvoeren met een andere combinatie van stoffen. Maar de hamvraag is natuurlijk wanneer we deze pleisters bij de drogist kunnen halen om op onze eigen billen te plakken.

Het antwoord is dat daarvoor uitgebreide tests nodig zijn om te zorgen dat het veilig is voor mensen. Dat kan nog een paar jaar duren. Tot die tijd is het een kwestie van de thermostaat wat lager zetten.