Niet zingen tijdens het rijden


ongeluk aanrijden

Wie wordt gepakt met een mobiele telefoon aan het oor tijdens het rijden, krijgt een hoge boete. Maar hoe zit het dan met al die andere dingen die mensen achter het stuur doen, zoals sigaretten aansteken, een zender zoeken op de radio of de GPS bedienen? Die leiden waarschijnlijk net zo af als het mobieltje. Een Australische studie toont aan dat zelfs zingen achter het stuur al risico’s met zich meebrengt.

Proefpersonen werden in een rijsimulator gezet die was geprogrammeerd met een normale weg. Zo nu en dan waren er riskante situaties of obstakels. De groep werd in drieën gedeeld: sommige proefpersonen moesten gewoon stil zijn, een tweede groep luisterde naar de radio en een derde moest iets zingen.

De onderzoekers schrijven dat zingen ‘de rij-prestaties veranderde en de risicoperceptie dempte’. Ook rapporteerden de zangers dat ze het gevoelsmatig drukker hadden terwijl ze aan het rijden waren. Dat klopt, ze zagen gevaar van de zijkant – een auto die de weg op schiet uit een zijstraat – later dan mensen die in stilte reden.

Je kunt dus beter niet zingen in de auto. En, om eerlijk te zijn, het is verstandig de radio ook uit te laten. De proefpersonen die naar muziek luisterden, vertoonden dezelfde langzamere reactietijd als de mensen die zelf muziek maakten.

De studie van Monash University staat in het vakblad Accident Analysis and Prevention.