Niet tonen van emoties maakt agressief


Het opkroppen van emoties kan mensen agressief maken, beweren Amerikaanse wetenschappers.

Wat gebeurt er als je naar een walgelijk filmpje kijkt met een pokerface? Deze vraag stond centraal in een onderzoek van de Universiteit van Texas en de Universiteit van Minnesota. De wetenschappers waren benieuwd of mensen agressiever worden als ze hun emoties opkroppen, en of dit effect sterker of zwakker is bij mensen die moe zijn.

Agressie maakt meer kapot dan je lief is.

De ene helft van de proefpersonen werd gevraagd om 24 uur wakker te blijven voor aanvang van het experiment. De andere helft ging uitgeslapen het onderzoek in. Alle proefpersonen kregen vervolgens twee klassieke, walgelijke filmscènes te zien, een was de ‘overeating scene’ van Monthy Python’s ‘The Meaning of Life’, en de andere was de ‘toilet scene’ uit de film ‘Trainspotting’ (zie hieronder). Sommige proefpersonen kregen de opdracht hun emoties te onderdrukken, en de andere proefpersonen mochten ongegeneerd hun afgrijzen laten zien.

Vervolgens werd de mate van agressie gemeten: proefpersonen moesten een virtuele tegenstander wegblazen met lawaai. Degenen die hun emoties hadden opgekropt, draaiden de volumeknop agressief open tot een niveau van 6 tot 7 op een schaal van 10. De proefpersonen die hun emoties de vrije hadden gelaten, draaiden de lawaaiknop open tot een bescheiden niveau van 4 tot 5.

De hoeveelheid slaap die iemand had gehad bleek geen enkele invloed te hebben op de resultaten. Of je nu wel of niet moe bent: opkroppen leidt tot ontploffen, concluderen de onderzoekers. Mensen die hun negatieve emoties niet durven te tonen op hun werk, gaan ’s avonds bijvoorbeeld ruziemaken in de kroeg of een paar flessen wijn leegtanken voor de televisie (op zichzelf gerichte agressie). Zal dit ook gelden voor het binnenhouden van positieve emoties?

Zelf proefkonijn zijn? Probeer je walging maar eens te onderdrukken bij onderstaande filmpjes, die ook in het onderzoek waren gebruikt. Succes!

Monty Python: overeating scene.

Trainspotting: Toilet Scene

Bron: Social Psychological and Personality Science. Foto: Roma Koshel, Dreamstime