Niet stressen over stress


Sommige mensen zijn stressgevoelig. Ze krijgen bijvoorbeeld stress omdat ze bang zijn dat de stress op hun werk slecht is voor hun gezondheid. Het slechte nieuws voor deze mensen: stress over stress leidt inderdaad tot hartproblemen. Dat blijkt uit en studie van 7268 Britse ambtenaren, die in een studie in 1991 moesten aangeven hoeveel ze dachten dat stress ze gezondheidsproblemen gaf.

Britse, Franse en Finse onderzoekers hebben deze mensen 20 jaar later nog eens opgezocht om te kijken hoe het ze is vergaan. De mensen die in 1991 aangaven erg bang te zijn voor de gevolgen van stress, bleken twee keer zo vaak inderdaad een hartaanval te hebben gehad. Los van het feit of ze ook daadwerkelijk veel stress hadden ondervonden.

De onderzoekers haasten zich te verklaren dat er wellicht andere factoren aan het werk zijn. Stressgevoelige mensen roken vaker, blijkt uit eerdere onderzoekers. Ze krijgen ook vaak te weinig beweging en hebben minder goede sociale netwerken. Toch blijft het netto-effect hetzelfde: stress over stress kan dodelijk zijn. Vandaar dat stressgevoelige mensen dit artikel misschien maar niet moeten lezen.

Het onderzoek staat in het European Heart Journal.