‘Niet roken’ leidt tot roken


Een pictogram dat je niet mag roken, zal bij rokers de lust om er een op te steken alleen maar vergroten.

Dat zeggen Britse onderzoekers uit Oxford. Ze presenteren vandaag bij de jaarvergadering van de British Psychological Society een onderzoek waaruit blijkt dat rokers door pictogrammen die roken verbieden juist een grotere kans maken om te gaan paffen.

Dit verschijnsel wordt wel het ‘roze olifant fenomeen’ genoemd. Als iemand een opdracht krijgt om niet aan een roze olifant te denken, dan gebeurt het tegenovergestelde. Juist door het te noemen, gaan mensen er aan denken. Datzelfde fenomeen is waar te nemen bij roken.

De onderzoekers hebben een test gedaan onder inwoners van een Amerikaans kustplaatsje. Die kregen foto’s te zien van straatbeelden met daarin bordjes die het roken verbieden. Een tweede groep kreeg dezelfde foto’s te zien, maar dan zonder de bordjes. Daarna moesten beide groepen een videospelletje doen waarin verschillende voorwerpen voorkwamen, waaronder asbakken en aanstekers.

De rokers die de bordjes hadden gezien, bewogen hun joystick steeds naar de voorwerpen die met roken te maken hadden; rokers die geen bordjes hadden gezien, deden dat niet. Volgens de onderzoekers een duidelijk teken dat niet-roken bordjes de lust naar een sigaret vergroten.

Follow Faqtman on Twitter