Niet nadenken, gewoon doen


Trainers zeggen het graag tegen hun pupillen op belangrijke momenten in een wedstijd: ‘niet denken, doen!’ Ze hebben nog gelijk ook. Te veel nadenken over een fysieke prestatie zorgt voor een verslechtering van die prestatie. Wil je beter worden in bijvoorbeeld golfen of penalty’s nemen, dan is de beste oplossing om het heel vaak te doen. Alleen dan leer je om te presteren zonder eerst te malen.

Het bewijs is geleverd door de universiteit van Ottawa in Canada. Daar werden proefpersonen onderworpen aan twee experimenten. Bij het eerste experiment moesten mensen een bal in een gat gooien. Hoe dichter bij ze kwamen, hoe meer punten ze kregen. Na een eerste sessie werd aan sommige mensen gevraagd om tijdens een pauze diep na te denken over hun prestatie, en hoe die beter zou kunnen.

De anderen kregen als opdracht om zich te ontspannen. Daarna moest de bal opnieuw worden gegooid. Wat bleek? De mensen die alleen maar pauze hadden genomen, deden het gemiddeld veel beter. In een tweede experiment werd dat bevestigd. Mensen moesten een balletje met een stok richting een doel slaan. Geen van de deelnemers had in het jaar daarvoor baseball gespeeld.

Tijdens de pauze kregen de deelnemers schrijfgerei. Sommige werd gevraagd om over hun jeugdervaringen met baseball te schrijven, en dan vooral hoe ze zich voelden. De anderen kregen als opdracht om de ruimte te beschrijven waarin ze zich bevonden. Ook hier deden de mensen die niet over baseball nadachten het daarna beter met het stokje en de bal.

Het experiment wordt beschreven in het Quarterly Journal of Experimental Psychology.