Niet gevaccineerden hebben andere herinneringen aan Corona


De intensive cares lagen vol, de sterftecijfers explodeerden. Sommigen waren bang, anderen zagen Corona als ‘een griepje’ en de maatregelen van de overheid als een inbreuk op de eigen levenssfeer. Hoe kijken beide groepen terug op de pandemie? Een internationaal team deed onderzoek.

De wetenschappers uit Oostenrijk, Duitsland en de VS analyseerden vier enquêtes onder 10.800 mensen uit elf landen wereldwijd. In het eerste jaar van de pandemie (2020) gaven de mensen aan hoe groot ze het risico op infectie vonden en hoe gerechtvaardigd de maatregelen.

Toen begin 2023 de maatregelen tegen Covid-19 in de meeste van deze landen waren opgeheven, werd de mensen opnieuw gevraagd hoe ze de gevaren van de ziekte en de maatregelen in 2020 hadden ingeschat. De onderzoekers vergeleken de inschattingen tijdens de pandemie met hun latere herinneringen.

De herinneringen van mensen waren flink vervormd, zo bleek. Gevaccineerde mensen overschatten hun persoonlijk waargenomen risico op infectie uit 2020 zowel als hun vertrouwen in de wetenschap, zo schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Nature.

Niet-gevaccineerde mensen hadden daarentegen de neiging om het risico op infectie te bagatelliseren en hun vertrouwen in wetenschappers te onderschatten. Ze schatten het risico nu, na afloop, nog veel lager in dan tijdens de pandemie, ook al stierven mensen toen als de vliegen. De maatregelen van de regering zagen ze nu als nog meer overtrokken.

Zoiets heet een motivationele bias. Je geeft jezelf achteraf graag gelijk.