Niet bang voor buitenaards leven


Als morgen vliegende schotels boven je huis hangen, ben je dan bang? Waarschijnlijk niet, zegt een psycholoog.

In 1961 vroeg de Amerikaanse regering aan specialisten hoe de mensheid zou reageren als zich buitenaardse wezens zich zouden melden op aarde. De psychologen en sociologen voorspelden enorme paniek, omdat ‘het wereldbeeld van mensen’ in één klap op zijn kop zou komen te staan.

Een vliegende schotel uit de film Plan 9 From Outer Space uit 1959. In deze tijd werden buitenaardse wezens vaak voorgesteld als boosaardig.
Buitenaards leven staat niet in de Bijbel of de Koran, dus alle grote godsdiensten zouden ineens op drijfzand blijken te zijn gebouwd. Bovendien weten we niet of wezens van een andere planeet wel goede bedoelingen met ons hebben, of dat ze ons met superieure technologie uit zouden roeien.

Maar de tijden zijn veranderd, zo denken moderne specialisten op dit gebied. Psycholoog Dr Albert Harrison, een specialist in de menselijke omgang met het buitenaardse, denkt niet dat er grote paniek ontstaat als zich morgen groene mannetjes op aarde melden. De mensheid heeft zichzelf inmiddels zo ver technologisch ontwikkeld, dat een close encounter weinig paniek zou veroorzaken.

Ook zou onze bekendheid met science fiction films en initiatieven als Seti er voor zorgen dat we aan het idee van buitenaards leven ‘gewend’ zijn geraakt. Het beeld dat mensen hebben van het heelal is zo goed ontwikkeld, dat we ons niet meer lam schrikken van een ET.

Een ander onderzoek dat deze maand uitkomt, toont aan dat een meerderheid van 1300 geïnterviewde gelovigen van verschillende godsdiensten het eventuele bestaan van buitenaards leven niet als bedreiging ziet van hun religie.

Beide onderzoeken staan deze maand in het vakblad ­Philosophical Transactions of the Royal Society.

Follow Faqtman on Twitter