Nierstenen? Neem de achtbaan


big-thunder-mountain-railroad

Mensen die snel van hun nierstenen af willen, kunnen het beste investeren in een ticket naar Amerika. Naar Florida om precies te zijn, waar je vervolgens ook nog een kaartje voor Disney World moet kopen. Eenmaal binnen de hekken, dien je direct naar de attractie Big Thunder Mountain Railroad te gaan.

Onderzoekers van Michigan State University hebben ontdekt dat nogal veel mensen die deze achtbaan hebben genomen, daarna nierstenen uitplasten. Soms betekende het ritje het einde van jaren ongemak en pijn. Nierstenen zijn kristallen die zich soms in urine vormen, bestaande uit calcium en enkele andere stoffen. Ze komen vast te zitten in de nieren, waar ze ongevaarlijk zijn, maar erg pijn doen.

De universiteit heeft onderzoek gedaan, met echte nierstenen in echte nieren in plastic potjes werden ritjes gemaakt met de achtbaan. Daaruit blijkt dat het belangrijk is waar je zit. Hoe verder naar achteren, hoe vaker de nierstenen na het einde van de rit uit de nier waren gefloept.

Andere achtbanen waren niet effectief, specifiek Big Thunder Mountain Railroad was dat wel. Waarom? Dat moet nog worden uitgezocht.