Nier-voor-Iphone jongen vecht terug


Hoeveel nieren voor de nieuwe iPad?

Een Chinese jongen die een nier verkocht om een iPad en een iPhone te kopen, daagt zijn transplantatiechirurg voor het gerecht. De 17-jarige jongen uit Anhui provincie, die alleen bekend staat als Wang, liet in april vorig jaar een nier verwijderen die op de zwarte markt door werd verkocht. De jongen ontving daarvoor dik 2000 euro. Er werd veel meer geld betaald, maar dat ging naar een crimineel die de transplantatie organiseerde en de chirurg die de operatie uitvoerde.

De jongen betaalde van zijn deel van het geld twee Apple hebbedingetjes. Toen zijn moeder vroeg hoe hij daar aan kwam, gaf de jongen toe dat hij zich tegen betaling had laten opereren. De moeder stapte naar de politie, die de misdadiger, chirurg en enkele ziekenhuiswerknemers oppakte.

Wang heeft nu last van nierproblemen, zijn enig overgebleven nier doet het niet goed. Wellicht met de bedoeling om geld los te krijgen voor een hersteloperatie, heeft hij nu alle mensen aangeklaagd die bij de transplantatie betrokken waren, meldt de China Daily.

Illegale transplantaties vormen een groeiend probleem in landen als India en China. In dat laatste land zijn complete bendes actief die mensen van hun ingewanden afhelpen, al dan niet tegen betaling. Vorige maand zijn bij een grote politie-actie 130 mensen opgepakt die zich met deze handel bezig houden. Illegale transplantatie is lucratief zolang er een groot gebrek aan donors is en we nieuwe organen nog niet kunnen kweken.

Follow Faqtman on Twitter