Niemand wil jouw gezicht zien


Wil je populair zijn op Facebook? Post dan vooral geen foto’s van jezelf op het sociale netwerk. Niet alleen hebben anderen er een hekel aan, ze kunnen je zelfs in het echte leven een aansteller gaan vinden en je mijden. Tot die opmerkelijke conclusie komt de University of Birmingham in Groot-Brittannië.

Ze lieten daar een panel van 500 proefpersonen posts op Facebook beoordelen. Daar kwam uit dat we een hekel hebben aan mensen die vaak foto’s van zichzelf uploaden.

Vooral als we die mensen niet heel goed kennen, hebben we daar negatieve gedachtes bij. Ook gezellige foto’s van echte vrienden op je Facebookpagina zetten is niet erg populair onder je ‘vrienden’ op het sociale netwerk.

Volgens de onderzoekers moet je niet vergeten dat je Facebookpagina niet alleen door directe vrienden en familie wordt gezien. Ook vrienden van vrienden, collega’s en vage kennissen werpen zo nu en dan een blik op je profiel. Zij oordelen kritischer en leggen vooral foto’s minder positief uit dan je echte vrienden.

Wat werkt wel om je populariteit te verhogen? Foto’s van je familie doen het goed, blijkt uit het onderzoek. En gek genoeg zijn plaatjes van eten populair onder mensen die profielen van anderen bekijken. Maar zorg dan dat je er zelf niet op staat, dat wekt weer negatieve gevoelens op.