Niemand hoort ET meer


Als buitenaards leven met ons in contact wil komen, moeten ze hierheen komen. We luisteren niet meer.

Het idee achter de organisatie Seti (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) is eenvoudig tientallen jaren lang speurde de organisatie radiofrequenties na op signalen die afkomstig zouden kunnen zijn van een intelligent wezen. Nooit werd iets gevonden. Maar de dappere mensen van Seti luisterden dag na dag voor dat ene bliepje dat van ET afkomstig kon zijn.

De telescoop bij Dwingeloo. Foto: Harm Munk.
Tot vandaag. Seti heeft geen geld meer om tijd te huren bij Nasa op de Allen Telescope Array, een radiotelescoop in Californië. Alle geldschieters hebben een brief gehad dat de organisatie daarom – hopelijk tijdelijk – ophoudt met luisteren naar signalen uit de ruimte. We moeten er nu maar op rekenen dat buitenaardse wezens ons horen.

Een mogelijkheid zou natuurlijk zijn om Seti te verhuizen naar Drenthe. In de buurt van het dorp Dwingeloo staat een grote radiotelescoop uit de jaren vijftig. Natuurlijk, het ontwerp daarvan is verouderd, maar voor het doel van Seti – luisteren naar piepjes en kraakjes tussen de achtergrondruis – is het wellicht goed genoeg. Kan noordelijk Nederland zichzelf rebranden als ET-regio.

Follow Faqtman on Twitter