Nicotinevaccinatie stopt genot


Een injectie en je bent van het roken af. Binnenkort verkrijgbaar bij een huisarts bij jou in de buurt.

Wie wil stoppen met roken krijgt ontwenningsverschijnselen. Het lichaam moet er aan wennen dat het geen nicotine meer binnen krijgt en schreeuwt moord en brand. De lust om toch weer een peuk op te steken wordt zo sterk, dat je bijna aan niets anders meer kunt denken.

Tot nu toe werden deze ontwenningsverschijnselen door doktoren bestreden met de nicotinepleister. Zo kreeg je toch nog je nicotine binnen, zonder te hoeven roken. Wel het genot, niet de schadelijke stoffen. Na verloop van tijd bouw je dan het aantal pleisters per dag af naar nul.

Aan de Amerikaanse universiteit MIT hebben ze echter een ander idee. Daar hebben ze een vaccin ontwikkeld dat zorgt dat de nicotine je hersens niet meer kan bereiken. Je kunt dus aan een sigaret lurken wat je wilt, je krijgt niet dat gelukzalige gevoel van de nicotine-rush. Roken wordt daardoor ineens een nutteloze bezigheid.

Het SEL-068 vaccin laat het lichaam geloven dat nicotine een virus is. Het afweersysteem van het menselijk lichaam valt het daarom aan en vernietigt de nicotine.

Het vaccin wordt dit jaar op mensen getest en zal – als alles goed gaat – over een paar jaar op de markt komen.

Follow Faqtman on Twitter