Neusspray maakt mannen ‘heel gevoelig’


Duitse onderzoekers zijn er in geslaagd mannen net zo gevoelig te maken als vrouwen. Met een neusspray vol vrouwelijke hormonen.

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, die uitdrukking kennen we allemaal. Maar wat als je Venus zou kunnen bottelen, om het mannen zo nu en dan toe te dienen? Het zou in ieder geval een hoop echtelijke ruzies in de kiem smoren.

Onderzoekers aan de universiteit van Bonn (Duitsland) is dat gelukt. Ze namen oxytocine, een vrouwelijk hormoon, en stopten dat in een neusspray. Mannen die de neusspray gebruikten, waren ineens veel gevoeliger dan mannen in een controlegroep die een zoutoplossing in hun neus vernevelden.

De groep die het echte spul gebruikte, was veel gevoeliger. Ze kregen foto’s te zien van emotionele situaties, zoals een huilend kind en een meisje met een jong katje. Ze moesten beschrijven wat ze voelden. Dat deden ze veel emotioneler dan de mannen in de controlegroep.

Mannen die oxytocine gebruiken, krijgen bij deze foto spontaan een brok in hun keel.
Mannen die oxytocine gebruiken, krijgen bij deze foto spontaan een brok in hun keel.

Ook moesten ze een test maken, waarbij een goed antwoord een foto van een blij mens opleverde en een fout antwoord een boos hoofd. De mannen op oxytocine waren beter in de test dan de ‘neutrale’ mannen. Waarschijnlijk omdat ze de boze gezichten wilden vermijden.

Oxytocine is een hormoon dat vrouwen aanmaken als ze een kind krijgen. Wetenschappers denken dat het vrouwen helpt om zich te binden aan hun kind. Daarom heet het ook wel het ‘knuffelhormoon’. Maar het vermoeden bestaat dat de stof ook een belangrijke rol speelt bij het vrouwelijk orgasme.

Volgens de onderzoekers is hun experiment een doorbraak. Ze gaan de uitkomsten gebruiken bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen voor bijvoorbeeld schizofrenie, een ziekte waarbij patiënten vaak het vermogen verliezen om sociale situaties ‘aan te voelen’.