Neushoorns: biologische vluchtelingen


neushoorn

Sinds 2008 zijn bijna 6000 Afrikaanse neushoorns door stropers afgemaakt. De markt voor hoorns in Azië is zo lucratief, dat de stropers lange gevangenisstraffen of zelfs het risico op een kogel nemen, om op de dieren te jagen. Ondanks alle inspanningen van nationale en internationale organisaties gaan nog veel te veel dieren op deze manier dood.

Tijd voor drastische maatregelen. De komende jaren zullen tachtig neushoorns worden overgebracht naar een plek waar ze echt veilig zullen zijn: Australië. Over een paar weken worden de eerste twintig in quarantaine gebracht in een dierentuin in Kaapstad. Na vier maanden vertrekken ze dan naar Australië, waar ze los worden gelaten in een safari park in de buurt van Adelaide.

De groep van tachtig zal dienen als ‘biologische back-up’ voor het geval de neushoorn in Afrika zal uitsterven. De omstandigheden in Australië zijn te vergelijken met die in zuidelijk Afrika, zodat nakomelingen weer teruggeplaatst zouden kunnen worden. Een andere manier om hier naar te kijken, is dat de neushoorns biologische vluchtelingen zijn.

Tegelijk zal er opnieuw een campagne worden gestart in China en Vietnam om de mensen daar eindelijk te overtuigen dat ze geen traditionele medicijnen moeten gebruiken waarin hoorn is verwerkt. Deze vorm van kwakzalverij belooft genezing van allerlei ziektes, van impotentie tot kanker. Bij eerdere campagnes werden Chinese filmsterren ingezet, die mensen smeken deze middeltjes niet meer te kopen.

Tevergeefs, de vraag blijft groot. Een hoorn brengt wel een half miljoen dollar op. Dat is in Afrika zo veel geld, dat er georganiseerde bendes zijn die zich puur om het omleggen van neushoorns toeleggen. Als het in dit tempo doorgaat, is de neushoorn in 2024 uitgestorven