Neus verraadt sterfterisico


Het (gedeeltelijk) verliezen van de reukzin is bij ouderen een sterke indicator dat ze een groot risico lopen snel te sterven. Die ontdekking is gedaan aan de University of Chicago. Daar lieten ze een groep van meer dan drieduizend mannen en vrouwen tussen de 57 en 85 jaar in 2005 en 2006 een reuktest ondergaan. Ze kregen onder andere leer, vis, sinaasappel, pepermunt en roos te ruiken. De uitslagen werden opgeslagen.

In 2011 werd gekeken welke proefpersonen nog leefden. Het bleek dat 430 daarvan waren gestorven, 12,5 procent. Van de proefpersonen die de geurtest zeer slecht hadden gemaakt, leefde echter 39 procent niet meer. Proefpersonen die alle geuren goed hadden geroken, waren het vaakst nog in leven, 10 procent was slechts overleden. Ook na correctie voor zaken als roken en welstand bleef die correlatie overeind.

Al eerder is geconstateerd dat ziekte en slecht ruiken bij elkaar horen. De ontdekking van de Amerikanen toont zelfs aan dat een waardeloze neus een waarschuwingssysteem voor een aanstaande dood kan zijn. Ze noemen het zelf ‘de kanarie in de kolenmijn’; die vogeltjes worden gebruikt om te waarschuwen tegen de opbouw van schadelijke mijngassen.

Wie plotseling niet meer goed ruikt, kan dus beter naar de huisarts, het is een indicator voor veel narigheid. Het onderzoek is gepubliceerd in PlosOne.