Nepnieuws explodeert: nieuwssites verspreiden propaganda


nepnieuws

Wat voor nieuws verwacht je op de site climate.news? Berichten over klimaatverandering waarschijnlijk. Slecht nieuws over verdwijnende eilanden en smeltende polen. Maar in plaats daarvan kun je er nepnieuws lezen als The ‘global warming’ hoax: 30 years of failed predictions that never happened’. Een andere kop schreeuwt de lezer toe ‘Climate change is dead!’.

Dat komt omdat climate.news net als science.news, food.news, health.news, medicine.news, pollution.news en cancer.news sinds kort het bezit is van het bedrijf Donuts. Die onderneming is bekend door de grote hoeveelheden clickbait die ze op het net zetten. ‘Je gelooft je ogen niet hoe deze ster er tegenwoordig uitziet!’, dat soort koppen.

En het meeste brood is klaarblijkelijk te verdienen met nepnieuws, want de nieuwe sites staan vol onzinberichten en politiek gekleurde boodschappen die vooral een achterban aan moeten spreken die kritisch is op wat de main stream media worden genoemd, de grote nieuwsbedrijven. Dus smelten de polen niet en kun je zelfs op het laagste eiland je voeten drooghouden.

Dat is tot daar aan toe. Maar een van de domeinen die recent in de lucht is gegaan onder de vlag van Donut is vaccines.news. Daarop verwacht je misschien neutrale berichten over vaccinaties en andere artikelen over gezondheidszorg. Maar op de voorpagina is te lezen dat vaccinaties tegen mazelen meer doden veroorzaken dan mazelen zelf. Een bericht dat niet is gebaseerd op enige wetenschap.

Domeinen met .news erachter zijn dus vrijwel gegarandeerd geen echte verspreiders van nieuws, maar van propaganda. Voor de uitbaters maakt dat allemaal niet uit, de kassa rinkelt. Een aanwijzing over welke doelgroep het meest lucratief voor ze is, bestaat uit het feit dat ze Trump.news ook hebben gekocht.