Nepinjectie werkt beter dan echte pil


injectienaald

Niet alle placebo’s zijn hetzelfde. Het effect verschilt afhankelijk van het feit of ze worden toegediend als een pil, crème of injectie. Deze nepgeneesmiddelen fungeren gedeeltelijk beter dan echte medicijnen. Zelfs een nepinjectie heeft effect.

Wetenschappers hebben bijna honderdvijftig, reeds bestaande klinische studies uit verschillende landen nageplozen. Daarbij ontdekten ze dat een placebo toegediend als een injectie of een crème effectiever zijn dan een nepgeneesmiddel dat wordt ingenomen als een pil. Een combinatie van nepbehandelingen, zodat de inname van suikerpillen en het insmeren met niet werkende crèmes, leidt tot het beste resultaat.

Sterker nog: een placebo pijnstiller toegediend in een spuit of crème werkt zelfs anderhalf keer beter dan een echte pijnstiller die als pil wordt ingenomen.

Hoe komt dat? Volens de onderzoekers wordt een injectie door patiënten gezien als een serieuzere ingreep, eentje die je krijgt bij een echt medisch probleem. In de psyche van mensen wordt vast vooruitgelopen op de werking, waardoor mensen denken minder pijn te voelen.

Het onderzoek van het Center for Treatment Comparison and Integrative Analysis is verschenen in het vakblad Annal of Internal Medicine.