‘Nepal moet rekenen met nieuwe beving’


nepal aardbeving

De aardbeving die Nepal eerder dit jaar trof, is slechts een voorproefje van iets veel ergers. Het land zal binnen niet al te lange tijd te maken krijgen met nieuwe bevingen, die nog zwaarder en verwoestender zijn. Dat is de conclusie van twee artikelen, tegelijk verschenen in de wetenschapsbladen Nature Geoscience en Science.

In de artikelen, geschreven door twee internationale teams van geologen, staan analyses van de beving van 25 april, die aan negenduizend mensen het leven kostte. Uit data van satellieten, GPS-bakens en andere meetapparatuur maken de aardonderzoekers op dat slechts een deel van de plaat waarop Nepal ligt, is losgeschoten. Een groot gedeelte zit nog vast.

De spanning in deze aardplaat is groot. Zo groot, dat een aardbeving in dit gebied nog veel zwaarder zal zijn dan de 7,8 van april. Het gaat om een strook van 800 kilometer, ten westen van de hoofdstad Kathmandu. Daar vond voor het laatst in 1505 een zeer zware aardbeving plaats. Sinds die tijd is de spanning opgebouwd.

Aardbevingen ontstaan in Nepal doordat het Indiase subcontinent tegen het Aziatische continent aanduwt. Dat stuwt hoge bergen op, met de Himalaya als gevolg, maar zorgt ook voor spanningen in de ondergrond die aardbevingen veroorzaken.