‘Nep-Parijs’ moest Duitsers misleiden


Een Amerikaanse geschiedkundige heeft plannen gevonden uit de Eerste Wereldoorlog om Parijs na te bouwen uit hout en doek buiten de daadwerkelijke stad. De bedoeling was om de Duitsers te misleiden. Die hadden vliegtuigen ontwikkeld waarmee Parijs gebombardeerd kon worden. Door een nepversie van Parijs te maken rond het plaatsje Herblay, 20 kilometer van de echte stad, zouden de Duitsers daar hun bommen afwerpen.

Het plan voor nep-Parijs rond Herblay, ondertussen daadwerkelijk deel van Parijs.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er nog geen radar. Piloten vlogen op zicht, vaak met wegenkaarten op schoot. Door de wegen te volgen, kwamen ze op hun plaats van bestemming – of niet.

Het plan was om Parijs na te bouwen naast de daadwerkelijke stad. Piloten zouden denken dat ze er waren en dan hun bommen afgooien. Daarvoor moest de uit planken opgetrokken stad er net echt uitzien. Een imitatie Gare du Nord was gepland, met ‘echte’ treinen van hout.

Aanleiding waren twee bombardementen van Parijs in 1915, niet met vliegtuigen, maar met Zeppelins. Daarbij vielen 23 doden. Toch kwam de nepstad er niet. Omdat de Duitsers meer dan 300 kilometer moesten vliegen, was het makkelijk een aanval af te slaan. Ook was Duitsland verslagen voor het plan kon worden uitgevoerd.

Nederlanders kunnen het ook: twee soldaten laten een bunker met een opgeschilderd raam op een woonhuis lijken. De foto is uit 1939.

In de Tweede Wereldoorlog werd imitatie vaker gebruikt. De geallieerden bouwden een hele vloot tanks na uit hout en plaatsen die bij Dover. Dat gaf de Duitsers de indruk dat de invasie daar zou plaatsvinden. De echte tanks stonden veel westelijker, klaar voor een aanval op Normandiƫ.

Door de uitbreiding van Parijs in de afgelopen eeuw is Herblay ondertussen daadwerkelijk deel van Parijs geworden. Het plaatsje is tegenwoordig een voorstad van de Metropool.

Follow Faqtman on Twitter