Negroïde homoseksueel sympathieker?


Ons oordeel over homoseksuele mannen wordt beïnvloedt door hun huidskleur, beweren Canadese onderzoekers. Ben je blank en heteroseksueel? Dan ben je in het voordeel ten opzichte van een blanke homoseksueel. Ten minste als het gaat om hoe sympathiek buitenstaanders je beoordelen op basis van hun eerste indruk. Bij negroïde mannen geldt gek genoeg precies het tegenovergestelde.

Tot deze conclusie kwamen psychologen van de Universiteit van Toronto (CA). In een experiment moesten 22 vrouwen en 9 mannen 104 foto’s van blanke en negroïde mannen beoordelen. De proefpersonen wisten niet dat de helft van de mannen homoseksueel en andere helft heteroseksueel was. Tijdens het kijken naar de foto’s moesten de deelnemers op een schaal van een (niet leuk) tot zeven (extreem leuk) aangeven wat ze van de mannen vonden. De blanke heteroseksuele mannen en negroïde homoseksuele mannen vielen het meest in de smaak, en werden sympathieker ingeschat dan de blanke homoseksuele mannen, en de negroïde heteroseksuele mannen.

Wie is sympathieker?

“Ons onderzoek wijst erop dat we mensen onbewust beoordelen op hun seksuele oriëntatie, ook al weten we niet wat voor geaardheid iemand heeft’, zegt onderzoeker Jessica Remedios. ‘Door te begrijpen hoe seksuele oriëntatie onze eerste indruk van iemand beïnvloedt, kunnen we meer leren over de negatieve consequenties van homofobie’.

In een vergelijkbare studie kregen 36 vrouwen en 14 mannen ofwel de opdracht om met een joystick naar een blank mannengezicht te bewegen, ofwel moesten ze zo snel mogelijk naar een negroïde mannengezicht bewegen.

Al eerder is aangetoond dat hoe sneller je ergens naartoe beweegt, hoe positiever je associaties bij deze stimulus zijn. Ook hier waren de blanke heteroseksuelen en de negroïde homoseksuelen in het voordeel.

Een sluitende verklaring voor waarom ons oordeel over iemands geaardheid samenhangt met zijn huidskleur, hebben de onderzoekers niet. Maar het is in ieder geval interessant genoeg om verder te onderzoeken.

Bron: Journal of Experimental Social Psychology.