Negentig procent van de talen verwijnt


Er worden nu wereldwijd meer dan 6000 talen gesproken, maar over 100 jaar is dat aantal waarschijnlijk met 90 procent gekrompen. Misschien spreken we dan allemaal een taal, linguïst John McWhorter sluit het niet uit.

De Amerikaanse taalwetenschapper, verbonden aan de Columbia University, schrijft in The Wall Street Journal dat de komende honderd jaar veel talen zullen sneuvelen en dat de talen die we blijven spreken veel simpeler zullen worden. Vooral qua uitspraak.

Door globalisatie is het volgens McWhorter onmogelijk om alle talen te behouden. Mensen verhuizen van de ene kant naar de andere kant van de wereld waardoor volken worden verspreid en talen die weinig mensen spreken worden vergeten en vervangen door Engels of Chinees.

De linguïst ziet dit al gebeuren in Amerika en Australië waar talen van stammen Indianen en Aboriginals verdwijnen. Ouders leren hun kinderen deze talen niet meer omdat ze denken dat ze nutteloos worden en daardoor raken ze vergeten. Als de taal net uitgebreid wordt gedocumenteerd, kan ‘ie binnen twee generaties zijn vergeten.

Het zou kunnen dat iedereen over honderd jaar een taal spreekt, maar dan is er waarschijnlijk iets verschrikkelijks gebeurd met de aarde. McWhorter: ‘De enige manier waarop ik dat zie gebeuren is als grote groepen mensen gedwongen worden te verhuizen naar een ander deel van de wereld. Waarschijnlijk door een wereldwijde ramp. Wanneer zoiets niet gebeurt, blijven mensen toch het liefst in hun eigen taal tegen hun kinderen praten. Maar het is wel mogelijk dat we over honderd jaar nog slechts vier talen over hebben, dat is zeker mogelijk.’

Foto: Schilderij ‘Toren van Babel’ van Pieter Breugel