Negeners worden zenuwachtig


Het getal negen jaagt schrik aan. Zodra mensen een leeftijd bereiken vlak voor een kroonjaar (29, 39, 49) vertonen ze ander gedrag. Er moet ineens een marathon worden gelopen. Of de oude vlam wordt ingeruild tegen een jonger exemplaar. Op de drempel van een rond getal zijn we erg bezig met veranderingen.

Dat is het resultaat van een studie onder 42.000 mensen uit honderd landen, gepubliceerd in het vakblad Pnas. Uit het onderzoek blijkt dat mensen hun leven indelen in decennia. Je bent een twintiger of dertiger, de tientallen bepalen het leven. Vlak voor een nieuw decennium begint, neemt de druk toe.

Dat kan zich positief uiten, zo zijn er onder marathonlopers 50 procent meer mensen met een negen in hun leeftijd dan je op basis van statistiek zou verwachten. De negeners lopen de marathon gemiddeld ook sneller dan twee jaar daarvoor of twee jaar daarna.

Maar het kan ook anders uitpakken. Volgens de studie van New York University wordt er vaker zelfmoord gepleegd door mensen met een negen in hun leeftijd. Ook worden ze vaker lid van een website waar je buitenechtelijke relaties kunt regelen. De druk van een nieuw decennium zorgt dus voor opmerkelijke gedrag.