Negatief record voor poolijs


poolonderzoek

Het ijs op de Noordpool is mager, zeer mager. Op 24 maart bereikte het de maximale uitbreiding van deze winter. Nu is het bezig zich terug te trekken. Maar die maximale uitbreiding van zeer bescheiden, zegt de National Snow and Ice Data Center (NSIDC) in de Verenigde Staten. Het ijs bedekte slechts 14,52 miljoen vierkante kilometer.

Dat is de laagste stand sinds 37 jaar geleden werd begonnen met het meten van de ijsstand met satellieten. Het is het veertiende opeenvolgende jaar dat het ijs minder ver reikt dan het jaar ervoor. Dat is ook niet zo gek, de temperatuur boven het poolijs lag in januari en februari tussen de 2 en 6 graden boven het langjarig gemiddelde.

Poolijs is belangrijk voor de grote klimaatsystemen van de aarde. He reflecteert zonlicht en warmte en houdt daarmee de gematigde klimaatzones koeler. Minder ijs betekent hogere temperaturen, waardoor golfstromen en atmosferische systemen zich anders gaan gedragen. Daardoor kan het plaatselijk veel warmer of juist kouder worden.