Nee rechter, mobiele telefoons zijn veilig


mobiele telefoon

Een Italiaanse rechter heeft geoordeeld dat een mobiele telefoon een hersentumor heeft veroorzaakt bij een man die drie uur per dag belde voor zijn werk. Daarmee is de 57-jarige Roberto Romeo in het gelijk gesteld. Hij zegt dat een goedaardige tumor in zijn hersens werd veroorzaakt door telefoongebruik op het werk. Hij komt daarmee in aanmerking voor een schadevergoeding.

Er is alleen één probleem met die uitspraak: van mobiel bellen krijg je geen kanker. Het aantal hersentumoren is in het mobiele tijdperk bijvoorbeeld niet toegenomen.

Het is een debat dat nog wel een tijdje zal duren – als het ooit al helemaal ophoudt: zijn mobiele telefoons gevaarlijk? Mensen die denken dat je beter niet te veel mobiel kunt bellen, wijzen op de straling die dwars door je hoofd gaat als je een telefoontje aan je oor klemt.

Er zijn ondertussen letterlijk duizenden onderzoeken gedaan naar mobiel bellen. In bijna geen enkele van deze studies is tastbaar bewijs gevonden dat mobiele telefoons kanker veroorzaken. Alleen proefdieren die letterlijk óp een GSM mast werden gezet, kregen gezondheidsproblemen.

Maar mensen die vinden dat mobiel bellen gevaarlijk is, wijzen altijd op de lange termijn. Gaan al die telefoontjes uiteindelijk niet als kanker in je hoofd zitten? Nee, zeggen Scandinavische onderzoekers nu. De Deense Kanker Stichting ploegde door de dossiers van 60.000 Scandinaviërs die tussen 1974 en 2003 een hersentumor kregen om te zien of het opvallend vaak mensen betreft die veel mobiel bellen. Maar nee.

In geen van de noordelijke landen is na de uitvinding van de mobiele telefoon ook een toename te zien van hersentumoren, zo schrijven ze in het Journal of the National Cancer Institute.

De onderzoekers keken in het bijzonder naar de periode 1998 tot 2003, toen er een enorme toename was in het gebruik van mobiele telefoons. Ook hier vonden ze geen uitzonderlijk hoge aantallen kankerpatiënten. Hun conclusie: over tien jaar moet de zaak nog eens worden onderzocht, om vast te stellen of er ook op zeer lange termijn geen negatieve effecten zijn van mobiel bellen. Maar voor nu lijkt het geen probleem om met je telefoon te spelen tot je batterij leeg is.