Nee, friet van McDonald’s helpt niet tegen kaalheid


kaalheid mcdonalds

Het was nieuws dat de afgelopen dagen op allerlei plekken opdook. ‘Friet van McDonalds helpt tegen kaalheid‘, kopte Metro. Andere media waren al even stellig. Bestel bij de fastfoodgigant een portie frietjes en je hebt binnen korte tijd een weelderige haardos. Helaas is het een voorbeeld van fake news.

Wat is er wel aan de hand? Een team van Japanse onderzoekers publiceerde een studie in het tijdschrift Biomaterials waaruit bleek dat bepaalde chemische verbindingen kunnen leiden tot de groei van haarfollikels om gezond haar te laten ontkiemen. Een chemicus die niet betrokken was bij het onderzoek, zei in een interview dat exact diezelfde stof te vinden is in de olie waarin McDonald’s zijn friet kookt. Luie journalisten telden één en één bij elkaar op. Daarop explodeerde het nieuws over frietjes en kaalheid. De stof is echter ook te vinden in nagellak en zonnebrandcrème.

Voor alle duidelijkheid, de wetenschappers vermelden geen friet in hun studie als middel tegen kaalheid.

Hoe zit het wel? Haar groeit in de haarzakjes, die ontkiemen uit cellen die we HFG’s noemen. Als we duizenden van deze HFG’s in laboratoria zouden kunnen laten groeien, zouden we ze simpelweg op de hoofdhuid van een persoon kunnen transplanteren. Ongewenste haarloosheid zou tot het verleden behoren.

Maar dat is moeilijk, zeker op grote schaal. Onderzoekers kunnen er maar vijftig tegelijk cultiveren.

De Japanse onderzoekers achter het nieuwe onderzoek ontdekten dat HFG’s ongelooflijk goed groeien in een chemische stof genaamd dimethylpolysiloxaan. In de studie deden de onderzoekers een beetje van deze chemische stof in een petrischaaltje, voegden stamcellen toe en hadden na een paar dagen liefst 5.000 HFG’s. Niet genoeg om een hele menselijke kop te bedekken, die gemiddeld 100.000 haarzakjes heeft, maar een goede start.

Maar aan haar in een petrischaaltje heeft niemand iets. Dus werd een experiment op muizen uitgevoerd. Die reageerden ook goed op dimethylpolysiloxaan en vertoonden inderdaad nieuwe haargroei. Maar muizen zijn geen mensen, zeker als het om haar gaat. Tests op mensen beginnen op zijn vroegst over vijf jaar, een eventueel middel tegen kaalheid duurt sowieso nog tien. Als het er überhaupt komt, want veel producten die veelbelovend lijken, sneuvelen ergens tussen lab en schap. In de tussentijd frietjes eten helpt niet. Althans niet tegen kaalheid.