Nederlandse onderzeeër terecht


De K XVI voor de oorlog.

Australische duikers hebben bij Borneo de Nederlandse onderzeeboot K XVI gevonden. Die is op eerste kerstdag 1941 door een Japanse onderzeeër tot zinken gebracht. De K XVI opereerde vanaf het eilandje Tarakan bij Borneo. Het hielp mee bij het verdedigen van de Nederlandse kolonie Indië tegen een Japanse aanval.

De K XVI deed mee aan de slag om Borneo. Op 24 december 1941 bracht de onderzeeër de Japanse destroyer Sagiri tot zinken met torpedo’s voor de kust van Kuching, tegenwoordig Maleisisch Borneo. Daarbij kwamen 121 Japanse opvarenden om het leven.

De Sagiri.

Op patrouille voor de kust van Borneo werd de K XVI de volgende dag aan de oppervlakte aangevallen door een Japanse onderzeeër die onder water voer. Een enkele torpedo werd het Nederlandse schip fataal. Het zonk op een onbekende locatie, de 36 bemanningsleden kwamen om. In 2004 werd een poging ondernomen om het schip te vinden.

Een Australische expeditie heeft nu meer geluk. Met hulp van een locale visser vonden ze het wrak. Waar is niet bekend gemaakt, om te zorgen dat het schip niet wordt geplunderd door mensen die het metaal aan boord willen verkopen. De Nederlandse marine heeft het wrak uitgeroepen tot zeemansgraf.

Follow Faqtman on Twitter