Nederlandse neanderthaler verfde


Bij opgravingen in Maastricht zijn resten gevonden van een nederzetting van neanderthalers. Deze mensachtige had traditioneel een slechte naam, het zou een bruut ras van dommeriken zijn, met lage voorhoofden en weinig intelligentie. Maar recente opgravingen tonen een ander beeld, van een veel verder ontwikkelde neanderthaler. De opgraving in Maastricht gaat nog een stapje verder.

In de Maastrichtse nederzetting is rode oker gevonden. Deze kleurstof werd vaak gebruikt om rotsrekeningen mee te maken. Ook kunnen neanderthalers het hebben gebruikt om hun eigen lichamen te beschilderen. Alleen is in de buurt van de nederzetting geen oker te vinden. Dat betekent dat de Maastrichtse neanderthalers het haalden uit het huidige België. Daarvoor is organisatie en navigatie nodig.

De vondst van het oker is ook in een ander opzicht spectaculair. De stof blijkt 200.000 jaar oud te zijn. Eerdere vondsten van oker bij neanderthalers waren maar 60.000 jaar oud. Daarmee is bewezen dat neanderthalers net zo vroeg als mensen zijn begonnen met het beschilderen van dingen. Het enige verschil: mensen deden dat 200.000 jaar geleden alleen in Afrika.

De Nederlandse neanderthalers hadden het gebruik van kleurstoffen waarschijnlijk zelf ontdekt of van soortgenoten gehoord. Ze maakten uitstapjes naar de Ardennen en ze konden schilderen. Nauwelijks de grommende grotbewoners waaraan we traditioneel denken bij neanderthalers.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter