Nederlanders winnen Ig Nobel


Anita Eerland Rolf Zwaan hebben de Ig Nobelprijs voor psychologie gewonnen. Deze prijzen worden ieder jaar aan Harvard uitgereikt aan hilarisch wetenschappelijk onderzoek. De Nederlanders kregen de prijs voor hun onderzoek waarom de Eiffeltoren kleiner lijkt als je naar link leunt. Ze werken samen met hun collega Tulio Guadalupe aan de Erasmus Universiteit.

In dit onderzoek stonden mensen op een Wii Balance Board terwijl inschattingen moesten maken. ‘Hoe hoog is de Eiffeltoren?’, ‘Hoeveel meren zijn er in Finland?’ en ‘Wat is het alcoholpercentage van whisky?’. Op hetzelfde moment werd hun lichaamshouding gemanipuleerd. Mensen dachten dat zij rechtop stonden, maar in werkelijkheid leunden zij een beetje naar links of naar rechts. Uit de experimenten bleek onder meer dat mensen de hoogte van de Eiffeltoren naar links leunend lager inschatten dan bij het naar rechts overhellen.

Een mogelijke verklaring is de mental number line. Deze theorie stelt dat als mensen aan getallen denken, zij deze mentaal langs een lijn plaatsen. Kleine getallen links en grote getallen rechts. De onderzoekers denken dat de lichaamshouding die mensen aannamen in het onderzoek de linker- of rechterkant van deze mentale getallenlijn activeert – en daarmee kleine of grote getallen.

Follow Faqtman on Twitter